Stämpel

Fagersta Missionsförsamling

Kyrkbild

Verksamhetsberättelse 2007

Inledning

Ordförande Bengt har ordet.

Ur en av juldagens texter i Johannesevangeliets första kapitel citerar jag:

I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. Det fanns i begynnelsen hos Gud .
--- --- Ordet var liv, och livet var människornas ljus. ---
Och ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning."
Har vi tänkt på det, att ordet har vi fått av Gud att fritt använda till samtal med honom och med varann. Vi behöver orden för att tänka, be, tacka, utbyta tankar, uttala våra åsikter och mycket, mycket mer. Vilken GÅVA! I den verksamhetsberättelse som vår pastor Helena Lung, tillsammans med styrelsen, sammanställt speglar vi oss i det som hänt under året och grundar våra tankar och planer inför det kommande år 2008. Tänk, hur vi med några ord kan sammanfatta ett helt år, och smida planer för det kommande året. Hur är det vi lite skämtsamt säger: "Tack för ordet!"
Vi får också använda ordet till att tacka varandra för allt som blivit gjort. Vissa orkar och hinner mycket, och vissa av oss lite mindre, men alla är värda ett stort tack för 2007. Av nåd är vi frälsta. Var och en av oss väljer sin uppgift inför det kommande året, ber om Guds hjälp och vi får ett fint år 2008.

Verksamhet

Verksamhetsberättelsen har vuxit fram som ett samspel mellan pastor och styrelsens medlemmar.

Gudstjänster - Ekumenik

I regel firas gudstjänst varje söndag kl 10 i Risbrokyrkan, nattvardsgudstjänst firas en gång i månaden. Under sommaren firas ekumeniska gudstjänster tillsammans med Pingstkyrkan, Korskyrkan och Frälsningsarmén i Fagersta enligt schema i de olika kyrkorna.

Under 2007 har ekumeniken med Västanfors - Västervåla församling varit livlig. Följande gudstjänster har vi firat tillsammans: 18 mars Gospelmässa i Risbrokyrkan.

9 april Vandringsgudstjänst med start vid Västanfors kyrka, 18 augusti Musikgudstjänst på Lindgårdens uteplats, 9 september Gudstjänst på Diakoninsdag i Västanfors kyrka och 25 november Gudstjänst i Kyrkornas globala vecka i Risbrokyrkan. Den 7 oktober firade vi ekumenisk musikgudstjänst tillsammans med Svenska Kyrkan i Skinnskatteberg. Risbrokyrkans kör och St Davidskören medverkade och det var trångt och trivsamt i St Davidsgården.

Café Risbrokyrkan

Det internationella Café som under ett annat år bedrivits genom många medlemmars helhjärtade engagemang, har under året ändrat karaktär. Under 2007 har vi sökt finna former för caféet så att det kan bli en träffpunkt för såväl nya som gamla Fagersta-bor. Under hösten har caféets öppettider varit torsdagar kl 14-18, samtidigt annonserar vi också att vår "källarloppis" och u-landsbod är öppen. Under hösten har vi också ätit "Världens mat" tillsammans, den 27 september latinamerikanskt, den 25 oktober Irakiskt och den 6 december svensk ärtsoppa och pannkaka. Den 11 oktober gästades caféet av Inger Öhrn från Bilda som inspirerade till Stick-café och den 15 november pysslade Siw Thomas med oss på temat "änglar". Dessutom stöpte vi ljus den 22 november och gjorde lingonkransar den 29 november till julstugan. Ett "Andrum" kl 17 är en stunds stillhet vid ljusbäraren för bön och eftertanke. På Luciadagen dansade vi helig dans tillsammans med Ann-Marie Sennerfeldts på Andrumstid.

Blandad kör

En blandad kör bedrivs som studiecirkel inom BILDA. Under året har kören övat 20 gånger, och medverkat vid gudstjänster 13 gånger. Ledare har varit Marianne Nygren och antal medlemmar är 12.

Samtalsgrupp

Under året har en samtalsgrupp träffats varannan vecka i kyrkan. Under året har samtalen handlat om den kommande söndagens text. Under våren läste vi också boken Livets pärlor och under hösten Olle Carlssons Kristendom för ateister.

Symöten

Församlingens syförening har samlats varannan torsdag, och föreståndare har varit Maj-Rut Törnblom och Stina Jönsson. Symötena bedrivs som studiecirkel i BILDA. Under året har samtalen utgått från texter i Sören Stadells bok Livet längtar i mig. Den 6 september, en solig höstdag, gjorde syföreningen en utflykt till bergsmansgården Brate-gården i Bråfors, som ingår i Västmanslands första naturreservat. Vi mottogs väl av Margareta och Erik Brate. Margaretas hembakta bröd och goda kaffe höjde stämningen runt kaffeborden.

Öppet Hus

Öppet Hus har under det gångna året i samverkan med Studieförbundet BILDA bjudit på varierande kulturprogram, som har varit uppskattade, och lockat många åhörare. Gemensnittligt antal besökare har varit 30.

Diakonal kommitté

Diakoni-kommittén fungerar som ett socialt nätverk och har funnits i församlingen i många år. Ansvarig för kommittén är församlingens pastor. Diakoni-kommittén har omsorg om församlingens medlemmar och vänner, särskild de som är sjuka och inte orkar komma till kyrkan. Varje person i kommittén har särskilt ansvar för ett antal personer och håller kontakt genom besök och telefonkontakter. Kommittén ansvarar för utdelning av julblommor och påskliljor.

Loppmarknad

Loppmarknad har anordnads i kyrkan lördagarna 5 maj och 15 september. Behållningen från loppmarknaden uppgår under året till 49 226:- kr, som inkluderar försäljning från den permanenta loppmarknad som inrättats i kyrkans källare.

Församlingsresa

Den 1 juni arrangerades en studieresa i Linnés fotspår av resekommittén. Linnès gård Hammarby strax sydost om Uppsala besöktes, och där guidades vi runt. Därefter fortsatte resan till Odinsborg vid Gamla Uppsala, där lunch intogs. Linnés fotspår ledde sedan till Linnéträdgården, där Linnés tjänstebostad som numera är museum också är belägen. Här fanns tid att vandra runt och botanisera bland alla arter. På hemvägen intogs eftermiddagskaffe med lotteri på Sofielund, Sala Missionsförsamlings sommarhem.

Efter en innehållsrik vände vi åter till Fagersta, och resekommittén fick ett stort tack av nöjda resenärer.

Konsert

Måndagen den 4 juni höll Bella-Donna kören en välbesökt vårkonsert i Risbrokyrkan.

Risbrokyrkans dag på Hembygdsgården

Lördagen den 29 september inbjöd församlingen till Risbrokyrkans dag på Hembygdsgården i Västanfors. I hamnboden bjöds på kaffe och kaka, gemytlig samvaro och möjlighet att handla rättvisemärkta varor. Där inbjöd också Ann-Marie Sennerfeldt oss att prova på "Helig dans", ett uppskattat inslag. På grund av att regnade blev tipspromenaden förlagd under tak på dansbanan. Söndagen den 30 september firades en välbesökt gudstjänst, där Risbrokyrkans kör medverkade, på Hembygdgårdens loge. Efter gudstjänsten var det dukat till kyrkkaffe i Logens serveringsdel. Samvaron runt kaffeborden var god, liksom hembygdsgårdens Västanforskaka.

En dag i tystnad - endagarsretreat

Genomfördes i Risbrokyrkan lördagen den 13 oktober i samverkan med Missionskyrkan i Hallstahammar. Retreaten lockade 9 deltagare från Hallstahammar och 4 från Fagersta, och leddes av pastorerna Maj-Lis Fyrö och Helena Lung. Dagen blev en upplevelse av att i tystnaden komma närmare sina egna tankar och Gud. Under dagen fick deltagarna möjlighet att använda sina röster i bön och sång vid morgon-, middags- och kvällsbönerna. I övrigt fanns möjlighet att vara stilla i bön, lyssna till stilla musik, läsa och bara vara.

Julstuga

Lördag före första advent anordnades traditionellt Julstuga i Risbrokyrkan. Hembakt, hemstöpta ljus, lingonkransar mm försåldes, dessutom var det servering och flera lotterier, vilket tillsammans inbringade 29 026:50 kr. Dagen avslutades med andakt i kyrksalen.

Matrikelredovisning

Antal medlemmar vid årets början; 63 st
Utgångna / avlidna; 5 st
Antal medlemmar vid årets slut; 58 st

Anställd personal

Helena Lung är anställd på 50% som pastor / församlingsföreståndare.

Externa kontakter

Pastor Helena har ordet:

När vi just stigit över tröskeln till ett nytt år, summerar vi och ser framåt. I backspegeln ser jag många goda möten med människor i och utanför kyrkan här i Fagersta med omnejd.
I centrum för allt vårt arbete i Risbrokyrkan står söndagens gudstjänst, som alltid är välbesökt. Det efterföljande kyrkkaffet är trivsamt och gott, och trivselfaktorn är hög.
Tillströmningen till Öppet hus är mycket glädjande, och bidrar till att församlingens kontaktytor växer.
Vad minns jag mer från 2007? Loppislördagar, julstuga och mycket, mycket mer.
Som ett särskilt strålande minne står adventsandakten med elever från Olsboskolan, mötet med en liten grupp mycket speciella elever skimrar som en strålande kristall i minnets smyckeskrin!
Till sist vill jag tacka alla i församlingen för alla goda möten och all kärleksfull omsorg ni visat mig. Tillsammans med er alla ser jag fram mot ett innehållsrikt nytt år 2008 och ber om Guds välsignelse över våra liv och vår strävan!

Fagersta i januari 2008

Bengt Brusling Ingrid Jansson Mats Jubel
Göran Wallin Inga Jönsson Lars-Erik Kohls
Helena Lung
pastor/församlingsföreståndare

Tillbaka

Valid CSS!
Valid HTML 4.01 Transitional