Stämpel

Fagersta Missionsförsamling

Kyrkbild

Verksamhetsberättelse 2008

Inledning

Ordförande Bengt har ordet.

" Låt oss glada och i tro tacka Gud ty han är god,
hans barmhärtighet och nåd genom alla släkten gå"

Psalm 31 i vår psalmbok, en psalm av Anders Frostensson, är för mig en god koppling mellan 2008 och 2009. I första hand som en återblick till vad som hänt i Fagersta Missionsförsamling under 2008. Den är också en anvisning in i 2009. Det mesta som hänt under 2008 finns redovisat i det som följer, sammanställt av vår föreståndare pastor Helena Lung, som på sin 50-% tjänst verkligen fått i gång oss övriga styrelse- och församlingsmedlemmar. Tack Helena för att du orkar och hinner. Det Helena inte får plats med i sin tjänst fyller våra "emiritusar", Ove Nordenberg och Folke Åström med sina predikogärningar till en del i. Tack ska ni ha! Vidare måste församlingen rikta ett tack till styrelse och olika kommittéer som tar an- svar för det som händer vecka för vecka. Vad sägs om att året givit ett visst överskott i ekonomin för första gången på många år. Tack vare loppmarknad och julstuga! Vidare får vi tacka varann för att vi får ha varann. Vi ber om Guds välsignelse över oss alla och hans vägledning in i nästa år. Det händer mycket. Var så god och läs!

"Hans barmhärighet och nåd, genom alla släkten går."

Verksamhet

Verksamhetsberättelsen speglar församlingens liv under det gångna året.

Gudstjänster – Ekumenik

I regel firas gudstjänst varje söndag kl 10 i Risbrokyrkan, nattvardsgudstjänst firas en gång i månaden. Midsommarsöndagen firades traditionsenligt "Sommarmöte" hemma hos Folke och Vivan Åström. 31 augusti firades gudstjänst, på Hembygdgårdens loge.

Under sommaren firas ekumeniska gudstjänster tillsammans med Pingstkyrkan, Korskyrkan och Frälsningsarmén i Fagersta enligt schema i de olika kyrkorna. Dessutom har under hösten de tre församlingarnas ledningar träffats för samtal.

Med Västanfors – Västervåla församling har under året följande ekumeniska samarbete skett:

Under kyrkornas globala vecka, hade vi följande samarbete:

Café Risbrokyrkan

Under våren ändrades karaktären på Café Risbrokyrkan, så att jämna veckor under första halvåret var "sy- och stick"-café, där symötet integrerades. Udda veckor hölls en kurs i grundläggande datoranvändning, och en gång/månad under våren inbjöds till "Världens mat".

Under hösten har sy- och stick-cafe och datorkurs hållits på jämna veckor. Källarloppisen har varit öppen varje torsdag 14-17.

Samtalsgrupp.

Under året har en samtalsgrupp träffats varannan vecka i kyrkan.

Blandad kör

En blandad kör bedrivs som studiecirkel inom BILDA. Ledare har varit Marianne Nygren och antal medlemmar är 15, och kören har under året övat 15 gånger och medverkat vid gudstjänster 14 gånger.

Öppet Hus

Öppet Hus varje fredagseftermiddag, har under det gångna året i samverkan med Studieförbundet BILDA bjudit på varierande kulturprogram, som har varit uppskattade, och lockat många åhörare.

Kulturnatten

Risbrokyrkan deltog i den av Fagersta kommun anordnade Kulturnatten den 19 septemberSPF-kören sjöng och trubaduren Lars-Gunnar Wiklund framförde programmet "Storstarken med folkviseögon", utifrån Vilhelm Mobergs författarskap. Programmen anordnades i samverkan med studieförbundet BILDA.

Diakonal kommitté

Diakoni-kommittén fungerar som ett socialt nätverk och har funnits i församlingen i många år. Ansvarig för kommittén är församlingens pastor. Diakoni-kommittén har omsorg om församlingens medlemmar och vänner, särskild de som är sjuka och inte orkar komma till kyrkan. Varje person i kommittén har särskilt ansvar för ett antal personer och håller kontakt genom besök och telefonkontakter. Kommittén ansvarar för utdelning av julblommor och påskliljor.

Miljögrupp

En miljögrupp bestående av Birgitta Brusling, Mats jubel och Elaine Kohls valdes vid årsmötet. De har utarbetat en miljöpolicy för församlingen.

Loppmarknad

Loppmarknad har anordnads i kyrkan lördagarna 17 maj och 13 september. Behållningen från loppmarknaden uppgår under året till 52 225 kr, inklusive försäljning från den permanenta loppmarknaden i kyrkans källare.

Församlingsresa

Årets församlingsresa innehöll besök på Wernergårdens gårdsmejeri i Karbenning, lunch på Brunnbäcks herrgård, guidning på Karlfeldtsgården och Jularbomuséet i Avesta. Resan var inte lång i mil räknat, men gav många fina upplevelser. Tur med vädret hade vi också. Resekommittéen fick uppskattning för planeringen av resan.

Konsert

Måndagen den 2 juni höll Bella-Donna kören en välbesökt vårkonsert i Risbrokyrkan.

En dag i tystnad – endagarsretreat

Retreaten genomfördes i samverkan med Missionskyrkan i Hallstahammar lördagen den 4 oktober. Från Fagersta kom två och från Hallstahammar nio deltagare, dagen leddes av pastorerna Maj-Lis Fyrö och Helena Lung. I tystnaden fick deltagarna möjlighet att komma närmare sina egna tankar och Gud, och möjlighet att använda sina röster i bön och sång vid morgon-, middags- och kvällsbönerna. I övrigt fanns möjlighet att vara i tystnaden med sina egna tankar och böner.

Julstuga

Lördag före första advent anordnades traditionellt Julstuga i Risbrokyrkan. Hembakt, hemstöpta ljus, lingonkransar mm försåldes, dessutom var det servering och flera lotterier, vilket tillsammans inbringade 36 060kr. Dagen avslutades med andakt i kyrksalen.

Risbrokyrkan 30 år

Tredje advent den 14 december firade Risbrokyrkan 30 års- och Fagersta missionsförsamling 130 års jubileum. Vid gudstjänsten predikade Ragnar Gustavsson, som var anställd i församlingen när kyrkan byggdes, och kören medverkade. Många av de pastorer som varit verksamma i Risbrokyrkan fanns också med under dagen. De övriga kyrkorna i Fagersta uppvaktade på olika sätt och det bjöds på kyrklunch efter gudstjänsten.

I samband med jubiléet gjordes ett upprop för en Jubileumsgåva som inbringat 15 046 kr.

Matrikelredovisning

Antal medlemmar vid årets början 58
Mottagna nya medlemmar---
Utgångna / avlidna 1
Antal medlemmar vid årets slut 57

Anställd personal

Helena Lung, pastor har under året varit anställd på 50% som pastor / församlingsfö reståndare.

Ideella arbetsinsatser

Församlingens två pensionerade pastorer Folke Åström och Ove Nordenberg ansvarar tillsammans med församlingens pastor för gudstjänsterna. Marianne Nygren ansvarar för kören och övriga organister: Monica Eklund, Margit Jubel och Margareta Rigvald.

Vaktmästargrupperna har ansvar för yttre och inre städning, kyrkkaffe, kyrkvärdskap m m.

I övrigt bidrar alla och envar praktiskt och ekonomiskt till att gemenskapen i kyrkan fungerar.

Externa kontakter

Pastor Helena har ordet:

"En tydlig uppgift"

För några dagar sedan talade jag med min goda vän Britt i Hackås. Hon är lite äldre än jag och har redan hunnit vara pensionär i 10 år. En pensionärstid som inleddes med att hon blev svårt sjuk och fick gå igenom smärtsamma strålbehandlingar. Nu lever hon ett gott liv mer eller mindre återställd från sjukdomen. Tar till vara sin tid på olika sätt. Skriver för ortstidningen, spelar fiol och målar. Vårt samtal här om dagen kom att handla om hur vi använder vår tid och vad vi gör med våra liv. Och hon berättade om mötet med grannen Valter på byvägen en vinterkväll för länge sedan. Han som ägnat sitt liv åt att ta hand om sin mor till hon dog och skött sina bröder, den ena fysiskt handikappad och den andre utvecklingsstörd. Britt ställde då frågan till honom: "Vad tänker du om ditt liv?" och efter att Valter funderat en stund fick hon svaret: "Ja, jag har i alla fall haft en tydlig uppgift." På något sätt fastnade Britt för de orden så att de blivit något av en devis för henne.

Jag tänker att det är så för oss i församlingen också. Var och en av oss kan finna en tydlig uppgift. Det gäller de praktiska uppgifterna som Bengt nämnde i sin inledning, och som finns redovisade i texten ovan. Det gäller också att bära församlingens liv och varandra i bön.

"Bli stilla, låt tystnaden föra dig nära.
Närvaron finns där. En kraft som vill bära,
ja, öppna det rum som står låst djupt inom dig.
Barnet som bor där och stumt skriker:

"Hör mig! Du är en bön, Gud är din bön." (Ps o S 821:1)

Fagersta i januari 2009

Bengt Brusling Ingrid Jansson Mats Jubel
Göran Wallin Inga Jönsson Lars-Erik Kohls
Helena Lung
pastor/församlingsföreståndare

Tillbaka

Valid CSS!
Valid HTML 4.01 Transitional