Stämpel

Fagersta Missionsförsamling

Kyrkbild

Verksamhetsberättelse 2009

Inledning

Ordförande Bengt har ordet.

Sorgen och glädjen de vandra tillsammans
medgång och motgång här tätt följas åt
Skyar med solsken och suckar med gamman
skiftar alltjämt på vår jordiska stråt
Jorderiks gull stoff är och mull
Himlen allen är av salighet full.”
(PoS 269:1)

Tiden går och 2009 har flytt sin kos och vi går in i ett ytt decennium. En av oss bestämd tidsgräns är passerad. Var har året inneburit? Vi har var och en olika livsöden med olika upplevelser. Man kan se de händelser man möter från två håll – det positiva eller det negativa. Personligen försöker jag se positivt på det som händer. Nu är det så här!! Vad kan jag utveckla och använda i den nya situationen? Med andra ord: Gå vidare! Vi får tacka varandra och alla medmänniskor för all förbön och hjälp vi upplevt under året. Inte minst i form av ökat offrande och ökat anslag från Missionskyrkan Riks. Låt oss använda de inkomna medlen på rätt sätt. Fortsätt bed för styrelse och pastor och för varandra. Välkomna att ta del av följande verksamhetsberättelse sammanställd av pastor Helena Lung.

Församlingens liv Verksamhetsberättelsen speglar församlingens liv under det gångna året.

Gudstjänster – Ekumenik

I regel firas gudstjänst varje söndag kl 10 i Risbrokyrkan, nattvardsgudstjänst firas en gång i månaden.

Den internationella böneveckan firades 18-24 januari tillsammans med Pingst- och Korskyrkan, inledningsgudstjänsten med temat ”Bön för kristen enhet” hölls i Risbrokyrkan och avslutningsgudstjänsten ”Hopp i en splittrad värld” i Korskyrkan. Under veckan hölls samlingar i de olika kyrkan. I Risbrokyrkan ett program med temat ”Ansikte mot ansikte med den ekologiska krisen” på torsdagens ordinarie Café-tid.

Under perioden 28 juni-9 augusti firades ekumeniska gudstjänster tillsammans med Pingstkyrkan, Korskyrkan och Frälsningsarmén i Fagersta enligt schema i de olika kyrkorna.

Detta samarbete är en mångårig tradition.

Med Västanfors – Västervåla församling har under året följande ekumeniska samarbete skett:

Vi vill växa

Söndagen den 11 januari inbjöds till samtalsforum efter gudstjänsten. Samtalet utgick från frågeställningarna: Vad betyder Risbrokyrkan för dig? Vad kan kyrkan göra för att bli mer synlig i Fagersta? Hur ser framtiden ut?

Café Risbrokyrkan

Varje torsdag är Café och Loppis öppen kl 14-17.
Jämna veckor inbjuds till Sy- och Stick-Café, som en social träffpunkt.
Udda veckor träffas församlingens samtalsgrupp, som leds av Mats Jubel, på Café-tid.

Blandad kör

En blandad kör bedrivs som studiecirkel inom BILDA. Ledare har varit Marianne Nygren och antal medlemmar är 15. Kören har under 2009 haft 13 övningar och medverkat vid gudstjänster 7 gånger. Kören, liksom samtalsgrupp och sy- och stick-caféet rapporteras som Studieverksamhet till Studieförbundet BILDA.

Öppet Hus

Öppet Hus varje fredagseftermiddag bjuder på varierande kulturprogram i samverkan med Studieförbundet BILDA. Öppet Hus är en viktig social mötesplats och lockar många besökare. Samlingen avslutas alltid med en enkel andakt.

Diakonal kommitté

Diakoni-kommittén fungerar som ett socialt nätverk och har funnits i församlingen i många år. Ansvarig för kommittén är församlingens pastor. Diakoni-kommittén har omsorg om församlingens medlemmar och vänner, särskild de som är sjuka och inte orkar komma till kyrkan. Varje person i kommittén har särskilt ansvar för ett antal personer och håller kontakt genom besök och telefonkontakter. Kommittén ansvarar för utdelning av julblommor och påskliljor.

Kvinnorna och Jesus

Under perioden 20 februari – 8 mars anordnades utställningen Kvinnorna och Jesus, med bilder av bildhuggaren Roland Hansson, Gävle. I anslutning till utställningen anknöt. gudstjänster och Öppet Hus-program till temat. Dessutom inbjöds till:

Miljögrupp

En miljögrupp bestående av Birgitta Brusling, Mats och Margit Jubel valdes vid årsmötet.

Loppmarknad

Loppmarknad har anordnads i kyrkan lördagarna 16 maj och 12 september. Behållningen från loppmarknaden uppgår under året till 38 405 kr, inklusive försäljning från den permanenta loppmarknaden i kyrkans källare.

Konsert

Måndagen den 1 juni höll Bella-Donna kören en välbesökt vårkonsert i Risbrokyrkan.

Församlingsdag i Kvarnvreten

22 augusti inbjöd pastor Helena Lung till församlingsdag i Kvarnvreten. Det har blivit tradition att träffas under lediga former, äta en enkel måltid och samtala om angelägna frågor. 2009 års församlingsdag var älbesökt och vår Herre bjöd på solsken och ågelsång. Samvaron avslutades med att vi firade nattvard i det fria.

I Guds hus finns många rum

Söndagen den 25 oktober inbjöds till Afternoon tea och föreläsning med Per Sennerfeldt.
Föreläsningen var uppskattad och trivseln runt borden i Caféet påtaglig när mörkret föll utanför fönstren och de levande ljusen på borden spred värme och ljus.

Julstuga

Lördag före första advent anordnades traditionellt Julstuga i Risbrokyrkan. Hembakt, hemstöpta ljus, lingonkransar mm försåldes, dessutom var det servering och flera lotterier, vilket tillsammans inbringade 36 655 kr. Dagen avslutades med andakt i kyrksalen.

Matrikelredovisning

Antal medlemmar vid årets början 57
Mottagna nya medlemmar ---
Utgångna / avlidna 2 Antal medlemmar vid årets slut 55

Anställd personal

Helena Lung har under året p g a arbetsmarknadspolitiska skäl tvingats säga upp sin deltidsanställning fr o m den 17 januari. Därefter har hon haft tidsbegränsade kortare projektanställning på heltid under våren. Under perioden 1 juni – 16 augusti var Helena helt arbetslös.
Fr o m den 17 augusti är hon åter anställd på 50%.

Ideella arbetsinsatser

Församlingens två pensionerade pastorer Folke Åström och Ove Nordenberg ansvarar tillsammans med församlingens pastor för gudstjänsterna.
Marianne Nygren ansvarar för kören och övriga organister: Monica Eklund, Margit Jubel och Margareta Rigvald.
Vaktmästargrupperna har ansvar för yttre och inre städning, kyrkkaffe, kyrkvärdskap m m.
I övrigt bidrar alla och envar praktiskt och ekonomiskt till att gemenskapen i kyrkan fungerar.

Externa kontakter

Pastor Helena har ordet:

Ännu ett år i Fagersta Missionsförsamling har gått till ända. Vi ser tillbaka och summerar. Du har just läst verksamhetsberättelsen som speglar församlingens liv under 2009.
När vi läser matrikelredovisningen ser det ut som om församlingen blivit mindre. Vi har nu 55 matrikelförda medlemmar. I skrivande stund har jag ännu inte fyllt i statistikblanketterna för 2009. Men när det är gjort kan vi konstatera att antalet ”betjänade” är betydligt större. Enligt tidigare statistik har det legat på omkring 140. Betänk att detta är vår ”egentliga” församling.
Alla människor som kommer till gudstjänst, Öppet hus, Sy- och Stick-Café, samtalsgrupp.
Till detta kommer vår loppmarknad och julstuga, samt alla externa kontakter som ger kyrkan ett ansikte för många fler människor i Fagersta.

När vi nu tänker framåt och planerar för 2010, tycker jag därför att vi alla ska fundera över vad kyrkan betyder för oss ALLA som kommer hit. Gemensamt har vi ansvaret att föra församlingens liv vidare till nya generationer. Det är det stora utmaningen!!

Som slutord vill jag peka på psalmen 288 i Psalmer och sånger, där författaren ber Gud att vi ska bli djärva, fria, kloka och glada!! Det är väl en bön som vi gemensamt kan stämma in i.

Läs gärna hela psalm 288, jag citerar vers 3:

Ge oss din blick för dolda möjligheter.
Ge fantasi att finna nya medel,
Gud, i din tjänst för fred och bröd åt alla.
Gud, gör oss kloka!

Bengt Brusling Ingrid Jansson Mats Jubel
Göran Wallin Ivar Kraemer Majken Sundqvist
Helena Lung
pastor/församlingsföreståndare

Tillbaka

Valid CSS!
Valid HTML 4.01 Transitional