Stämpel

Fagersta Missionsförsamling

Kyrkbild

Verksamhetsberättelse 2010

Inledning

Församlingens liv

Ännu ett år har gått till ända i Fagersta Missionsförsamling. Ett år fyllt av möten med Gud och människor, vardag och helg. Verksamhetsberättelsen som du just nu håller i din hand speglar församlingens liv under det gångna året.

Gudstjänster - Ekumenik

Gudstjänst firas varje söndag kl 10 i Risbrokyrkan, nattvardsgudstjänst en gång i månaden.

Den internationella böneveckan firades 17-23 januari tillsammans med Pingst- och Korskyrkan, med gudstjänster och samlingar i de olika kyrkorna.
Under perioden 4 juli - 8 augusti firades ekumeniska gudstjänster tillsammans med Pingstkyrkan, Korskyrkan och Frälsningsarmén i Fagersta enligt schema i de olika kyrkorna.
Detta samarbete är en mångårig tradition.
Med Västanfors - Västervåla församling har under året följande ekumeniska samarbete skett:

Blandad kör

En blandad kör bedrivs som studiecirkel inom Studieförbundet BILDA. Ledare har varit Marianne Nygren och antal medlemmar är 15. Kören har under 2010 haft 12 övningar och medverkat vid gudstjänster 7 gånger.

Öppet Hus

Öppet Hus varje fredagseftermiddag bjuder på varierande kulturprogram i samverkan med Studieförbundet BILDA. Öppet Hus är en viktig social mötesplats och lockar många besökare. Samlingen avslutas alltid med en enkel andakt.

Sy- och Stick- Café

Vi ser tillbaka till oktober 2007 då Café Risbrokyrkan och vårt traditionella symöte gästades av Inger Öhrn från Studieförbundet BILDA för att inspirera till att starta ett Stick-Café. Under de följande åren har symötet integrerats i Stick-Cafét och under det gångna året kan vi konstatera att vårt Sy- och Stick-Café blivit alltmer populärt. I januari gästades Sy- och Stick-Cafét av Gunnel Grivans, som demonstrerade nålbindning, även detta med hjälp av Studieförbundet BILDA. Under 2010 har ett 15-tal kvinnor kommit varannan torsdag (jämn vecka) till Sy- och Stick-Cafét och då tillverkas även babypaket som via Svenska Kyrkan skickats till behövande bl a i Afrikanska flyktingläger. Under 2010 packades sammanlagt 39 paket innehållande: 1 filt, 1 stickad tröja, 1 mössa, 2 skjortor, sockor, blöjbyxor, trosor, 3 blöjor, 2 tvättlappar, 2 handdukar.

Caféet rapporteras som en gruppverksamhet till Studieförbundet BILDA.

Samtalsgrupp.

Samtalsgruppen under ledning av Mats Jubel, samlas varannan torsdag (ojämn vecka). Gruppen rapporteras som studieverksamhet till Studieförbundet BILDA.

Diakonal kommitté

Diakoni-kommittén fungerar som ett socialt nätverk och har funnits i församlingen i många år. Ansvarig för kommittén är församlingens pastor. Diakoni-kommittén har omsorg om församlingens medlemmar och vänner, särskild de som är sjuka och inte orkar komma till kyrkan. Varje person i kommittén har särskilt ansvar för ett antal personer och håller kontakt genom besök och telefonkontakter. Kommittén ansvarar för utdelning av julblommor och påskliljor.

Miljögrupp
En miljögrupp bestående av Birgitta Brusling, Mats och Margit Jubel valdes vid årsmötet

Loppmarknad - Second Hand

Kyrkans Second-Hand försäljning i källaren är öppen varje torsdag kl 14-17, under höst och vår. Dessutom har loppmarknad har anordnats lördagarna 29 maj och 4 september. Behållningen från denna försäljning uppgår totalt till 42 964 kr under året till.

Konsert

Måndagen den 31 maj höll Bella-Donna kören en välbesökt vårkonsert i Risbrokyrkan.

Församlingsresa

Fredagen den 11 juni avgick en nästan fullsatt buss till Grönsöö slott, där slottets historia presenterades vid förmiddagskaffet av den nuvarande slottsherren Jacob von Ehrenheim.
Sedan gavs tid att se sommarens utställningar och kanske göra några inköp i slottsboden.
Resan fortsatte sedan in till Enköping där stadens parker besågs från Blå tåget och en god lunch intogs
På hemvägen blev det mera konstutställningar och eftermiddagskaffe i Nykvarn.
Deltagarna kunde sedan återvända hem till Fagersta efter en trevlig dag, och riktade en tacksam tanke till resekommittén som planerat dagen så väl.

Församlingsdag i Risbrokyrkan.

Årets församlingsdag hölls i Risbrokyrkan lördagen 21 augusti. Vi åt lunch tillsammans och
Inger Öhrn presenterade materialet "En väg till livsmod och tillit - Möt kristen tro med Frälsarkransen", och hur man kan använda det i församlingsverksamheten.

Afternoon tea

Under året har Ann-Mari och Per Sennerfeldt medverkat två gånger vid Afternoon tea
söndag eftermiddag. 14 mars var temat: Bilden av Maria i poesi och prosa och
24 oktober: Manligt och kvinnligt i prosa, poesi och musik. Det har varit välbesökta och uppskattade samlingar.

Julstuga

Lördag före första advent anordnades traditionellt Julstuga i Risbrokyrkan. Hembakt, hemstöpta ljus, lingonkransar mm försåldes, dessutom var det servering och flera lotterier, vilket tillsammans inbringade 36 794 kr. Dagen avslutades enligt traditionen med andakt i kyrksalen.

Matrikelredovisning

Antal medlemmar vid årets början 55
Mottagna nya medlemmar 1
Utgångna / avlidna 5
Antal medlemmar vid årets slut 51

Anställd personal

Genom att församlingen fått ett extra bidrag har Helena Lungs tjänst som pastor och församlingsföreståndare 2011 utökats från 50% till 57%.

Ideella arbetsinsatser

Församlingens två pensionerade pastorer Folke Åström och Ove Nordenberg ansvarar tillsammans med församlingens pastor för gudstjänsterna. Marianne Nygren ansvarar för kören och övriga organister: Monica Eklund, Margit Jubel och Margareta Rigvald.
Vaktmästargrupperna har ansvar för yttre och inre städning, kyrkkaffe, kyrkvärdskap m m.
I övrigt bidrar alla och envar praktiskt och ekonomiskt till att gemenskapen i kyrkan fungerar.

Externa kontakter

Avslutning

Verksamhetsberättelsen är ett försök att spegla församlingens liv och verksamhet. Att fästa livet som pågår, i ord på papper är inte alltid lätt. Det här är ett försök att beskriva vad som har hänt under det gångna året i Fagersta Missionsförsamling. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi tillsammans fått dela en del av våra liv tillsammans, till vardags i olika samlingar och till söndags i gudstjänst.
Tillsammans får vi också lägga församlings framtid i Guds kärleks fulla händer.
Tillsammans som församling får vi göra så som psalmens ord säger oss:

"På Gud och ej på eget råd vill jag min lycka bygga,
till Faderns vishet, makt och nåd
med barnsligt hopp mig trygga.
Han allt förmår,
han allt förstå,
och allting som han giver,
hans barn till nytta bliver."
(Ps o S 634:1)

Fagersta i januari 2011

Fagersta missionsförsamling

Helena Lung
Pastor och föreståndare

Styrelsen

Bengt Brusling Ingrid Jansson Mats Jubel
Göran Wallin Ivar Kraemer Eivor Grubb
Majken Sundqvist Elvy Wäppling

Valid CSS!
Valid HTML 4.01 Transitional