Stämpel

Fagersta Missionsförsamling

Kyrkbild

Verksamhetsberättelse 2012

Inledning

Ordförande Bengt har ordet.
"Herren är min herde"

Visst är det skönt att luta sig tillbaka i den tryggheten när man ser bakåt på 2012. Vi minns olika saker som hänt under året. Då dyker det upp olika minnen, på grund av vilka vi är. Sorgliga minnen eller roliga. Det är säkert så att det som för någon upplevts som roligt och upplyftande för en annan upplevts tvärtom. Det skall så vara att församlingens arbete upplevs som en palett där var och en kan hitta sin plats och uppgift. Att mycket hänt redovisas i den sammanställning, punkt för punkt, gjord av vår Helena, där vi kan se vad som passerat under året. Hittar du din plats i paletten känn tacksamhet över att du har fått vara med. Är du osäker, ska du veta: Dina böner räknas!! Årets stora händelse är att Svenska Missionskyrkan varit med att tillsammans med Baptistsamfundet och Metodistkyrkan bilda en ny kyrka med arbetsnamnet GEMENSAM FRAMTID. Var så god! Nedan fortsätter 2012 års Verksamhetsberättelse för Fagersta Missionsförsamling.

Församlingens liv
Ännu ett år har gått till ända i Fagersta Missionsförsamling. Ett år som nu läggs till alla föregående år i församlingens liv och blir till historia. I verksamhetsberättelsen, som du just nu tar del av, speglas församlingens liv under det gångna året.

Gudstjänster – Ekumenik
Gudstjänst firas varje söndag kl 10 i Risbrokyrkan, nattvardsgudstjänst firas en gång i månaden.

Den internationella böneveckan firades 17-23 januari tillsammans med Pingst- och Korskyrkan, med gudstjänster och samlingar i de olika kyrkorna.
Under perioden 1 juli – 5 augusti firades ekumeniska gudstjänster tillsammans med Pingstkyrkan, Korskyrkan och Frälsningsarmén i Fagersta enligt schema i de olika kyrkorna. Detta samarbete är en mångårig tradition.

Med Västanfors – Västervåla församling har under året följande ekumeniska samarbete skett:

Församlingen tillhör ”Församlingar för fred” genom sitt medlemskap i Kristna fredsrörelsen.

Sång och musik
En kör med sångare från Risbrokyrkan och Korskyrkan har under året övat inför och medverkat vid 2 gudstjänster, pingstdagen i Korskyrkan och första advent i Risbrokyrkan. Marianne Nygren är ansvarig för sång- och musikverksamheten i församlingen. Övriga organister är Margareta Rigvald, Margit Jubel och Monica Eklund.

Öppet Hus
Öppet Hus varje fredagseftermiddag bjuder på varierande kulturprogram i samverkan med Studieförbundet BILDA. Öppet Hus är en viktig social mötesplats och lockar många besökare. Samlingen avslutas alltid med en enkel andakt.

Sy- och stickcafé.
Risbrokyrkans Sy- och Stick-Café har under 2012 fortsatt att vara en populär mötesplats. Ett 20-tal kvinnor samlas varannan vecka, och fliten är stor. Bl a har 50 babypaket skickats via Svenska kyrkan i Fagersta till afrikanska flyktingläger. Några män brukar också finnas i bakgrunden. Caféet rapporteras som en gruppverksamhet till Studieförbundet BILDA.

Samtalsgrupp.
Samtalsgruppen under ledning av Mats Jubel, samlas varannan torsdag (ojämn vecka). Gruppen rapporteras som studieverksamhet till Studieförbundet BILDA.

Kyrksoppa
Under 2012 bjöds det in till kyrksoppa på tisdagar fyra gånger på våren och tre gånger på hösten, decembersoppan serverades en onsdag. Kyrksoppan har blivit en trivsam träffpunkt, vilket sorlet i caféet vittnar om. ”Sopp-tanter” har varit: Gertrud Eriksson, Margareta Lundeberg och Helena Lung.

Sommarcafé
Under sommar inbjöds till sommar-café och öppet second-hand, 26 juli och 16 augusti.

Diakonal kommitté
Diakoni-kommittén har omsorg om församlingens medlemmar och vänner, särskilt de som är sjuka och inte orkar komma till kyrkan. Varje person i kommittén har särskilt ansvar för ett antal personer och håller kontakt genom besök och telefonkontakter. Kommittén ansvarar för utdelning av julblommor och påskliljor.

Miljögrupp
En miljögrupp bestående av Birgitta Brusling, Mats och Margit Jubel valdes vid årsmötet.

Second Hand - Loppmarknad
Kyrkans Second-Hand försäljning är öppen varje torsdag kl 14-17, under höst och vår. Dessutom har marknadsdagar anordnats lördagarna 12 maj och 1 september. Behållningen från denna försäljning uppgår totalt till 68.986 kr under året.

Konsert
Måndagen den 4 juni höll Bella-Donna kören under ledning av Jörgen Wik en välbesökt vårkonsert i Risbrokyrkan.
Tisdagen den 5 juni höll "Feel-Free-kören" under ledning av Anna Risberg sin vårkonsert i kyrkan, även den välbesökt.

Församlingsresa
Lördagen den 16 juni avgick en fullsatt buss på en "Kull-tur-resa" till Dalarna. Karin och Carl Larssons Sundborn samt Hilda och Axel Munthes Hildasholm besöktes.
Resekommittén som planerat dagen väl, fick ett stort tack vid återkomsten till Fagersta.

Att lägga undan tiden
Fredag den 24 augusti bjöds på en höstupptakt med Öppet hus special, kl 18. Birgitta Orrefur, sopran och Thomas Kazen, piano framförde programmet ”Att lägga undan tiden”. Sånger, dikter och tankar i en tätt sammanhållen föreställning med enkel rekvisita och scenisk gestaltning. Efter program bjöds på te och smörgås.
Enligt de medverkandes önskemål gjordes en insamling till Marakissa-skolan i Gambia som inbringade 2 700 kr.

Afternoon tea
Under året har Ann-Mari och Per Sennerfeldt medverkat två gånger vid Afternoon tea söndag eftermiddag. Den 11 mars var ämnet Om godheten och 21 oktober Att leva tillsammans. Vid båda tillfällena fick vi lyssna till väl valda texter av prosa och poesi. Det har varit välbesökta och uppskattade samlingar.

Julstuga
Lördag före första advent anordnades traditionellt Julstuga i Risbrokyrkan. Hembakat, hemstöpta ljus, lingonkransar mm försåldes, dessutom var det servering och flera lotterier, vilket tillsammans inbringade 40.326 kr. Dagen avslutades med andakt i kyrksalen.

Matrikelredovisning
Antal medlemmar vid årets början 48
Mottagna nya medlemmar 2
Utgångna / avlidna 4
Antal medlemmar vid årets slut 46

Anställd personal
Helena Lung har tjänst som pastor och församlingsföreståndare omfattande 57%.
Vice församlingsföreståndare har varit Majken Sundqvist t om 31 augusti och därefter Margit Jubel.

Ideella arbetsinsatser
Församlingens pensionerade pastor Ove Nordenberg ansvarar tillsammans med församlingens pastor för gudstjänsterna.
Vaktmästargrupperna har ansvar för yttre och inre städning, kyrkkaffe, kyrkvärdskap m m.
I övrigt bidrar alla och envar praktiskt och ekonomiskt till att gemenskapen i kyrkan fungerar.

Lokaler
Verksamheten bedrivs till största del i Risbrokyrkan. Församlingen äger fastigheten.

Externa kontakter

Pastor Helena har ordet:
Verksamhetsberättelsen speglar församlingens liv under 2012. När vi nu stiger över tröskeln till det nya året, minns vi året som gått. Bakom orden som speglar församlingens liv, finns människor som bidrar med sina speciella gåvor. Olika färger från paletten som vår ordförande Bengt nämnde i sin inledning, bidrar till att måla en bild av en engagerad församling. I församlingens mitt sker mötet med Gud, genom människor. I församlingen lever vi tillsammans i vardag och helg. Vår tro på Gud bär oss genom ljus och mörker. Låt oss vila i tanken på Gud som en konstnär som målar våra liv, precis som det uttrycks i psalmen:

Jag tror på en Gud, en enda, en konstnär som målar liv,
så tar han ett ord och formar en evighet inuti.
Jag tror på en Gud, en enda, ett gudabarn, mänskoson.
Med kärleken vill han öppna en evighet inifrån.
Jag tror på en Gud, en enda, en Ande, mysterium
som andas i evigheten och öppnar mitt inre rum.
( Tomas Boström Ps o S 794)

Fagersta i januari 2013

Helena Lung
pastor/församlingsföreståndare

Styrelsen

Bengt Brusling, ordförande Ivar Kraemer, vice ordförande Mats Jubel, sekreterare
Göran Wallin, kassör Eivor Grubb Ingrid Jansson
Elvy Wäppling Majken Sundqvist (t.o.m. 31 aug.)

Tillbaka

Valid CSS!
Valid HTML 4.01 Transitional