Rättvisemärkt - ett gott val!

Logo: Fairtrade/Rättvisemärkt

Vi ställs varje dag inför en massa val. För det mesta handlar valet om vad som är bäst för mig, vad som är mest fördelaktigt för min ekonomi. Att handla Rättvisemärkt har inte den egna vinningen som mål. Det är ett aktivt val som betyder mycket för många människor långt borta i fattiga länder.

Rättvisemärkt är ett handelssamarbete som garanterar att arbetare och odlare får skäligt betalt för sitt arbete. Barnarbete får inte förekomma och arbetarna har rätt att organisera sig fackligt. Ingen får diskrimineras på grund av kön, hudfärg eller tro. De flesta varorna är ekologiskt odlade. Konstgödsel och gifter är dyrt för en fattig odlare.

Föreningen för Rättvisemärkt i Sverige har många medlemsorganisationer. En av dem är SMU (Svenska Missionskyrkans Ungdom). De uppmanar alla att handla Rättvisemärkt. Det kan vara kaffe, te, kakao, chokladkakor, bananer, socker, som finns i vanliga matbutiker och även i vår lilla Sackeushylla i kyrkan. Vi kan genom vårt val av varor vara med och förändra världen.

Jesu ord om rättvisa och rättfärdighet får inte vara bara vackra ord utan få en praktisk betydelse för vårt sätt att välja, som kan ge fattiga en drägligare tillvaro.

Att handla Rättvisemärkt är att visa att Jesus Kristus är Herre både i shoppingvagn och plånbok, säger SMU:s förbundssekreterare Göran Bondesson.

Klicka i "loggan" uppe till höger så får Du mer information.

Handla rättvisemärkt i Risbrokyrkans Sackeushylla!

Tillbaka

Valid CSS!
Valid HTML 4.01 Strict